Τοποθεσία

Η ιδανική τοποθεσία του deluxe boutique hotel Παλαιά Πόλη, ο οποίος δεσπόζει στο κέντρο της πόλης της Νάουσας, τον καθιστά μοναδική αφετηρία για ποικίλες αποδράσεις εντός και εκτός των τειχών κάθε εποχή του χρόνου, οι οποίες είναι σίγουρο πως θα σας μείνουν αξέχαστες.

Για τους λάτρεις των χειμερινών σπορ, μόλις 17 χιλιόμετρα από τον ξενώνα Παλαιά Πόλη, σκαρφαλωμένα στις πλαγιές του μεγαλόπρεπου Βερμίου, βρίσκονται τα φημισμένα χιονοδρομικά κέντρα «3-5 Πηγάδια» και «Σέλι», από τα πιο σύγχρονα της χώρας μας, με ολοκληρωμένες εγκαταστάσεις για τουριστική και αθλητική χιονοδρομία.

Τοποθεσία Close

Για όσους επιθυμούν πιο χαλαρούς ρυθμούς και άμεση επαφή με τη φύση, μία βόλτα στο Άλσος του Αγίου Νικολάου, το οποίο απέχει 4 χιλιόμετρα από το κέντρο, θα τους αποζημιώσει για την επιλογή τους, καθώς πρόκειται για έναν επίγειο παράδεισο στην καρδιά της Ημαθίας. Τα εξήντα στρέμματα καταπράσινης γης, τα οποία παίρουν ζωή από τις πηγές του ιστορικού ποταμού της Αραπίτσας και το μοναδικό στην Ελλάδα υπεραιωνόβιο άλσος με τα πλατάνια, εντυπωσιάζουν τον επισκέπτη, όποια εποχή και εάν βρεθεί κοντά τους.

Κατά την παραμονή σας στη Νάουσα επωφεληθείτε της ευκαιρίας και πραγματοποιείστε μία επίσκεψη στους μακεδονικούς τάφους των Λευκαδίων, καθώς και στον αρχαιολογικό χώρο της Σχολής του Αριστοτέλη στη θέση Μίεζα, τόπο με παγκόσμιο ενδιαφέρον. Είναι το μέρος με τα τρεχούμενα νερά και τα βαθύσκιωτα σπήλαια που αναφέρουν οι αρχαίοι συγγραφείς, όπου ο μέγιστος φιλόσοφος της αρχαιότητας δίδαξε το μεγαλείο της κλασσικής ελληνικής σκέψης και τα ιδανικά της πλατωνικής φιλοσοφίας στο γιο του Βασιλέα της Μακεδονίας Φιλίππου Β’, τον Αλέξανδρο και τους άλλους ευπατρίδες της Μακεδονικής Αυλής.

Μην παραλείψετε να επισκεφθείτε στη θέση Στουμπάνοι, το χώρο θυσίας των Ναουσαίων στο Ολοκαύτωμα του 1822, όπου δεσπόζει το άγαλμα της Ναουσαίας με τα παιδιά στην αγκαλιά της, προς τιμήν των γυναικών της Νάουσας που προτίμησαν να πέσουν μαζί με τα παιδιά τους στα νερά του καταρράκτη της Αραπίτσας, παρά να βρεθούν στα χέρια των Τούρκων.

Η περιήγησή σας στην Νάουσα δεν θα μπορέσει σε καμία περίπτωση να θεωρηθεί ολοκληρωμένη εάν δεν συμπεριλάβετε σε αυτή και μία επίσκεψη στα ξακουστά οινοποιεία της περιοχής (Δαλαμάρα, Διαμαντάκου, Τσάνταλη, Βαένι, Μουσείο Οίνου και Αμπέλου Νάουσας). Η Νάουσα χαρακτηρίστηκε επάξια ως «Η Πόλη του Οίνου και της Αμπέλου», καθώς παράγει μεταξύ άλλων την εξαιρετική ποικιλία Ξινόμαυρο, ένα βαθυκόκκινο κρασί με πλούσια γεύση, που συνοδεύει μοναδικά το ψητό κρέας.

Ιδανική εποχή για να επισκεφθείτε τη Νάουσα αποτελεί αναμφισβήτητα η περίοδος της Αποκριάς, καθώς τότε πραγματοποιείται στην πόλη το ονομαστό παραδοσιακό καρναβάλι, στο οποίο αναβιώνει το ιδιαίτερο έθιμο Γενίτσαροι και Μπούλες.

Το πανάρχαιο αυτό έθιμο που συνεχίζεται ανόθευτο ως τις μέρες μας, είναι αυστηρά ανδροκρατούμενο και έχει αυστηρή τελετουργία και ως προς την τέλεσή και ως προς την ενδυμασία του. Το πρωί της Κυριακής της Αποκριάς γίνεται το ντύσιμο του Γενίτσαρου και το μάζεμα του μπουλουκιού. Πριν από το μεσημέρι μαζεύονται στο Δημαρχείο, προκειμένου να πάρουν την άδεια του Δημάρχου για να χορέψουν στους δρόμους της πόλης υπό τους ήχους του ζουρνά και του νταουλιού. Ακολουθώντας αυστηρά προκαθορισμένο δρομολόγιο χορεύουν κατά μπουλούκια μέχρι το απόγευμα, όπου και γίνεται το βγάλσιμο της μάσκας.

Κατά τη διάρκεια της Αποκριάς η μάσκα του Γενίτσαρου στολίζει πολλά μπαλκόνια της πόλης της Νάουσας, ενώ αξίζει να αναφερθεί ο ιδιαίτερος τρόπος του χαιρετισμού των Γενίτσαρων, οι οποίοι κρατούν σταθερό το χέρι και αναπηδούν με ολόκληρο το σώμα τους.

Rotate Device
Please rotate your device

Reservations

Close
Greek Breakfast